141291
Book
In basket
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makroi mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków.Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.Spis treściWstępSytuacja demograficzna w Polsce i na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem osób w wieku starszym Co rozumiemy przez starzenie się organizmua Przyczyny niedoboru makroi mikroskładników u osób w wieku starszym Konsekwencje nieprawidłowego żywienia i małej aktywności fizycznej u osób w wieku starszym zalecenia żywieniowe dla osób w wieku starszym Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym znaczenie wody u osób w wieku starszym i zalecenia dotyczące spożycia płynów zażywanie suplementów u osób w wieku starszym Przykładowe jadłospisy dla osób w wieku starszym Piśmiennictwo (http://lubimyczytac.pl/ksiazka/47059/zywienie-osob-w-wieku-starszym)
Availability:
Wypożyczalnia Nowy Targ
There are copies available to loan: sygn. 48597 (1 egz.)
Remont biblioteki.
Notes:
General note
Bibliogr. s. 160-161
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again